BOSKRUPA.ba
Internet portal

Nove naredbe prema kriznim štabovima zbog koronavirusa

SAOPĆENJE Oglasilo se Federalno ministarstvo zdravstva

392

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je novu naredbu prema kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva. Naime, kako navode u svom saopćenju, na ovu odluku su se odlučili prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji u svijetu, ali i u BiH te, kako kažu, uzimaju u obzir činjenicu da se situacija svakodnevno mijenja kada je riječ o širenju koronavirusa.

– Nalaže se kantonalnim kriznim štabovima da zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području kantona. Preporučuje se da se ne održavaju javni skupovi na području Federacije BiH i kantona. Pod javnim skupom smatra se svako organizirano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru sukladno propisima o javnom okupljanju. Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza.

Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije ljekara kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet – navode u svom saopćenju.

Zdravstvene službe

Između ostalog, navodi se da se nalaže kantonalnim kriznim štabovima da u zdravstvenim ustanovama na području kantona obustave redovite specijalističko-konzultativne preglede, a neophodne specijalističko-konsultativne preglede, obavljati po procjeni specijaliste.

– Navedene mjere, odnosno preporuke se izdaju u cilju zaštite zdravlja najranjivije populacije u zajednici, a prema dosadašnjim dostupnim podacima, to su osobe starije dobi i osobe s hroničnim oboljenjima, te izbjegavanje događaja koji bi doveli do ubrzanog širenja infekcije, kao što su epidemije u zdravstvenoj ustanovi i veći javni događaji, naročito s međunarodnim učešćem. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane Federacije BiH na maksimalnu odgovornost prema svom i zdravlju drugih, te da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove – napisano je u saopćenju.

Pojašnjavaju da je najučnikovitiji način da zaštitite sebe i druge jeste da se pridržavaju već ranije napomenutih mjera predostrožnosti.

– Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola. Držite distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu ili imaju povišenu temperaturu. Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama. Prilikom kašljanja ili kihanja trebate prekriti usta i nos unutrašnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke. Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, telefonom se obratite kantonalnom zavodu za javno zdravstvo kako biste dobili daljnje instrukcije – kazao je Zlatan Peršić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva.

Podsjećamo da na području Federacije BiH nije registriran nijedan potvrđen slučaj bolesti od koronavirusa, a nadležne zdravstvene službe prate situaciju i provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora.

Ostavi komentar
Izvor avaz.ba
Povezano

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Slažem se Pročitaj više