You are currently viewing Novo zvono na krupskoj katoličkoj crkvi

Novo zvono na krupskoj katoličkoj crkvi

Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine katolička Crkva Imena Marijina u Bosanskoj Krupi po mnogo čemu je specifična sakralna građevina. Srušena tokom posljednjeg rata, crkva je obnovljena ponajviše sredstvima i donacijama većinskog muslimanskog stanovništva. Projekat obnove radio je inžinjer musliman, a jedan od dva ključa crkve čuva musliman iz Bosanske Krupe.

Crkva Imena Marijina izgrađena je 1910. godine, a iako se ne radi o objektu velikih dimenzija, oduvijek je plijenila pažnju prolaznika, ali i domicilnog stanovništva. Nesretnih devedesetih godina prošlog stoljeća crkva je do temelja srušena.

U postratnom periodu malobrojno katoličko stanovništvo odlučilo se za projekat obnove crkve, što uopće nije bio lagan posao. Naime, u Bosanskoj Krupi danas živi svega 15-ak katolika, od čega samo jedna katolička porodica.

Novo zvono obradovalo građane

Prije nekoliko dana na katoličku crkvu je postavljeno novo zvono, koje je pored nekoliko katolika u Bosanskoj Krupi obradovalo i muslimane.

U obnovi i uređenju katoličke crkve u Bosanskoj Krupi, pomogli su i brojni muslimani. Nakon što je bio polomljen, križ star preko 600 godina, kovač rahmetli Sead Omerčić ga je ispjeskario, te je postavljen na crkvu, a kuglu kao postolje na kojoj križ stoji izradio je bihaćki majstor Šefik. Također, u crkvi se nalazi i posebna slika, na kojoj je Djevica Marija, a nju je naslikao rahmetli Edo Šarić.

Treba napomenuti, da su muslimani i čuvari jednog od ključeva katoličke crkve u Bosanskoj Krupi. Također, suživot najbolje oslikava fotografija: Katolička i pravoslavna crkva, te džamija, jedna do druge.

//Tekst: Elvedin Hasanagić

Ostavi komentar