You are currently viewing Idejno rješenje uređenja javnih površina u Bosanskoj Krupi

Idejno rješenje uređenja javnih površina u Bosanskoj Krupi

Općina Bosanska Krupa je provela konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog i pejzažnog rješenja uređenja javnih površina u ulici 511. slavne brdske brigade i Trga Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi. Putem konkursa pristigla su tri rada a kao najbolji ocijenjen je rad Arhitektonskog studija Bis-Tip iz Sarajeva.

Konkurs je objavljen kako bi se došlo do najkvalitetnijeg idejnog rješenja koje će u prostornom, ambijentalnom, vizuelnom i funkcionalnom smislu stvoriti ugodan prostor za sve korisnike. Njime su za tri najbolja rada, koliko je i pristiglo, predviđene novčane nagrade u iznosima od 2.000, 1.200 i 800 KM. Međutim, najveću nagradu, prema mišljenju stručne komisije, zaslužio je Arhitektonski studio Bis-Tip.

“Dobili smo idejno rješenje i sada idemo u realizaciju. Ima ovdje posla, sve poprilično mnogo košta, ali odlučni smo da uredimo uži centar, da stvorimo ambijent koji će biti ugodniji, ljepši. Predstoji nam izrada glavnog projekta, a za to vrijeme ćemo iznalaziti potrebna sredstva. Koliko će sve tačno koštati sada ne možemo sa sigurnošću reći, ali možemo se voditi iznosom od 1.200.000,00 KM kolika je predračunska vrijednost prema pobjedničkom idejnom rješenju“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Načelnik ističe da se radi o najfrekventnijim površinama ulice 511. slavne brdske brigade i Trga Alije Izetbegovića koje su smještene u užem gradskom jezgru, povezanih sa tvrđavom “Pset”, gradskim kejom i pješačkom zonom, drvenim mostovima, zbog čega je konkurs predstavljao poseban ambijentalni izazov za oblikovanje i sadržajno opremanje tretiranog prostora.

Na konkurs su se mogla prijaviti sva zainteresovana pravna i fizička lica koja posjeduju obrazovanje iz oblasti arhitekture, urbanizma, likovnih, primjenjenih umjetnosti. Osim pojedinaca mogli su se prijaviti i autorski timovi, pod uslovom da je najmanje jedan član završio fakultet iz oblasti arhitekture. Pristigle radove stručna komisija je ocjenjivala i vrednovala u skladu sa utvrđenim kriterijima, kao što su originalnost i inovativnost ideje; prostorna usklađenost sa postojećim ambijentom; estetska i oblikovna rješenja; izvodljivost predloženog rješenja i racionalnost i ekonomičnost rješenja (usklađenost kreativnih i komercijalnih aspekata).

Ostavi komentar