You are currently viewing Obilježena godišnjica 26. godišnjice formiranja 511. Slavne brdske brigade

Obilježena godišnjica 26. godišnjice formiranja 511. Slavne brdske brigade

Dan prije centralne manifestacije obilježavanja 26. godišnjice formiranja 511. Slavne brdske brigade, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Bosanske Krupe i Unsko-sanskog kantona, veterani odbrambeno-oslobodilačkog rata, bivši komandanti i borci, delegacije političkih partija, boračkih i drugih nevladinih organizacija, obišli su spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci te šehidska mezarja u Jezerskom i Pištalinama.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, odana je počast najboljim sinovima naše zemlje, te poslana poruka da se njihova žrtva za mir i odbranu države, nikada ne smije zaboraviti. Centralna manifestacija upriličena na Gradskom spomen-obilježju, kada su se prisutnima obratili Amel ef. Duraković i Ismet Mujanović, prvi komandant 511. Slavne brigade.

Manifestacija je nastavljena pred tamošnjim Domom kulture, gdje su o ratnom putu i zaslugama ove brigade govorili ratni komandant Hilmija Suljić, načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović te kantonalni ministar za boračka pitanja, Dževad Malkoč. Pri tom je kazano da je bosanskokrupska birgada, kao najbrojnija formacija, djelovala u 150 kilometara dugoj zoni odgovornosti prema neprijateljskim linijama, te u sadejstvu sa 505. Viteškom i 503. Slavnom, 17. decembra 1995. godine oslobodila svoj grad.

Na ratnom i oslobodilačkom putu brigade, nažalost, poginulo je 503 borca dok ih je više od 700 ranjeno. Nakon oficijelnog dijela, manifestaciju su obogatili nastupi KUD „ Stari Grad“ i estradni umjetnik Jasmin Beširević.

Ostavi komentar