You are currently viewing Pokazna vježba vatrogasno-spasilačkih snaga u Bosanskoj Krupi

Pokazna vježba vatrogasno-spasilačkih snaga u Bosanskoj Krupi

U okviru programa „Septembarski dani slobode“ kojom Općina obilježava 23. godišnjicu oslobođenja i Dan općine, danas je u krugu Opće gimnazije izvedena pokazna vježba evakuacije i spašavanja učenika i zaposlenika, te gašenje isceniranog požara na ovom objektu.

Potom je na Uni u centru grada vježba spasavanja na vodi i pod vodom.

Profesionalna vatrogasna jedinica Općine Bosanska Krupa, vatrogasna društva Bosanska Krupa i Otoka, Služba za spasavanje na vodi i pod vodom civilne zaštite koju čini Kanu klub „Kormoran“, ove godine svoju su obučenost i opremljenost demonstrirali na zgradi „Opće gimnazije“ i na rijeci Uni kod starogradske tvrđave Pset.

U sklopu vježbe iscenirani požar je zahvatio krovnu konstrukciju. Za to vrijeme učenici i nastavnici su bili na školskom satu. Poziv za djelovanje vatrogasaca došao je iz škole. Uslijedila je evakuacija učenika,a potom i djelovanje vatrogasaca sa navalnim, a potom komandnim, kombinovanim i pratećim vozilom. U akciju su se, naravno, uključile zdravstvene službe i policajci.

Nakon toga je upriličena vježba spašavanja prilikom saobraćajne nesreće, a zatim spašavanje utopljenika iz rijeke Une“.

Ovakve pokazne vježbe su jedan od najkorisnijih načina da se sa „suočenom situacijom požara“ pripreme i educiraju učenici i nastavnici, kako bi u slučaju stvarnog požara bili upoznati sa najboljim načinom ponašanja.

Svi koji su učestvovali u pokaznoj vježbi uspješno su odradili svoje zadatke, dobili za to i visoke ocjene, te se skupa na praktičan način pridružili obilježavanju ovogodišnjeg 17. septembra – Dana oslobođenja i Dana općine.

Ostavi komentar