BOSKRUPA.ba
Internet portal

Počela nova školska godina u Federaciji BiH

113

U područnim školama u Gradini, Biljanima i Donjoj Ivanjskoj u Bosanskoj Otoci ove godine se neće čuti školsko zvono niti dječija graja. Zbog premalog broja učenika, resorno Ministarstvo je donijelo odluko o njihovom ukidanju.

Hoće li ovo, zbog kontinuiranog pada broja upisane djece, postati praksa teško je prognozirati. Prema riječima ministra obrazovanja Muhameda Ramića neke škole su već na minimumu broja djece koji su propisani pedagoškim standardima. Sve to dovodi i do povećanog broja prosvjetnih radnika na listi tehnoškog viška. Ove godine ih je 360. U Sindikatu obrazovanja smatraju da nema razloga za paniku jer će veliki broj prosvjetara svoju normu dopunjavati u drugim školama shodno Pravilniku o tehonološkom višku.

U Ministarstvu su nam kazali da će problem nedostatka norme prosvjetara u razrednoj nastavi biti riješen kroz projekt predškolskog obrazovanja u godini pred polazak u školu koji se realizira u saradnji sa organizacijom Save the children. Kako škole nisu dostavile rezultate drugog upisnog roka, Ministarstvo nema potpunu informaciju o broju učenika u novoj školskoj godini. Ono što se zna da je unatoč konstantnom padu broja djece, broj prvačića povećan. U 49 osnovnih škola krenut će 2125 učenika prvog razreda.

Ostavi komentar
Izvor rtvusk.ba
Povezano

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Slažem se Pročitaj više